середа, 12 серпня 2015 р.

Найпотужніший лазер у світі


Тодд Дітмайр, фізик з Університету Техасу в Остіні, повідомив про винахід найпотужнішого лазера на Планеті. Його потужність становить понад 1 петаватт (1015 ватів). Лазер Texas Petawatt  єдиний на сьогоднішній день лазер такої потужності у Сполучених Штатах.
У включеному стані лазер має вихідну потужність більше ніж в 2000 разів перевищує потужність усіх електростанцій в США разом узятих. Яскравість лазера вище яскравості сонячного світла на поверхні Сонця. Однак тривалість випромінювання поки становить лише 
10-13 секунд.
Дітмайр і його колеги з 
"Texas Center for High-Intensity Laser Science" мають намір використовувати лазер для того, щоб створювати і вивчати найбільш екстремальні умови у Всесвіті, включаючи гази при температурі, більшій ніж температура Сонця і тверді матеріали під тиском багатьох мільярдів атмосфер.
Це дозволить їм досліджувати в мініатюрі безліч астрономічних явищ. Вчені зможуть створювати мініатюрні наднові зірки і плазму надвисокої щільності, імітуючи екзотичні зоряні об'єкти, відомі як коричневі карлики.
Такі крихітні "лабораторні" об'єкти дозволять більше дізнатися про великі астрономічні об'єкти, природа яких привертає увагу вчених.
Крім того, такий потужний лазер допоможе в пошуку нових ідей отримання енергії за допомогою керованого ядерного синтезу.
Оригінал (. На англ ): Eurekalert.org

Немає коментарів:

Дописати коментар